Vítejte na stránkách SDH Stodůlky.  
Praha 13 se nachází na jihozápadě hlavního města Prahy, SDH spadá do okrsku číslo 7
a výjezdová jednotka je zařazena do kategorie JPO 3.
Č i n n o s t

SEKCE















Víte kdo je hasič ? Osoba pevných nervů, zdraví, mysli a svalů, která nemá zrovna nic lepšího na práci. Víte kdo je dobrovolný hasič ? Blázen, který to všechno dělá ješte navíc zadarmo... ... ale dělá to rád!
Děkuji za návštěvu WWW stránek a těším se na Vaše podněty a připomínky!
Návštěvní kniha

Akce a Kultura


Každý rok pořádáme akce pro širokou veřejnost nebo jen v rámci sboru. Jsou to akce v různých termínech a pokaždé s jiným zaměřením.

Většinou se tyto akce pořádají v Centrálním parku, v přilehlých prostorách klubovny "U vrby" u Spolkového domu nebo v přímo ve Spolkovém domě.

AKCE KONANÉ V ROCE 2005:

ÚNOR

Ve čtvrtek 3. února v 18:15 hodin přijal velitel jednotky zprávu od pracovníků hypermarketu Kaufland o vzniku požáru kontejneru.
Na místo vyjela jednotka ve složení Michl Roman, Kmůcha Jiří, Koutek Jan a Tomáš, Krejzlík Petr a Vavřička Tomáš. Na místě bylo zjištěno, že se jedná o kontejner kde se drtí spotřební zboží. V silně zakouřeném prostředí hasiči zasahovali v dýchací technice, vyhrabávali veškerý materiál z kontejneru a za součinnosti s HZS hl. m. Prahy ze stanice č. 7 došlo jedním proudem k uhašení. Příjezd zpět na základnu ve 20:03 hodin.

Jak se již stalo tradicí, i letos jsme se zúčastnili masopustní veselice. Tentokrát již v sobotu 5. února. Tak jako každý rok jsme se sešli před půl druhou ve stodůlkách u kostela sv. Jakuba St. Přibližně kolem druhé hodiny odpolední všichni ti, kdo měli v mrazivém počasí chuť a náladu se masopustním průvodem Stodůlkami, za doprovodu hudby odebrali k Místnímu domu dětí a mládeže, kde se odehrál hlavní masopustní program. Masopust se neobejde bez soutěže masek, ceny rozdával starosta MČ David Vodrážka a mezi oceněnými bylo trio hasičů v dobových uniformách, taky jedna čarodějnice a duo potápěčů. Po skončení programu jsme se odebrali na zimní stadion, kde si někteří ještě chvíli zabruslili na ledové ploše. Po takto příjemném odpoledni se těšíme již na příští MASOPUST.

Neděle 6. únor, mrazivé dopoledne, jednotka ve složení Kos Vladimír, Koutek Jan a Tomáš, Krejzlík Petr, Marek Petr, Vavřička Tomáš a Vorel Vlastimil se společně s příslušníky SHD Řeporyje zúčastnila tématického cvičení s dýchací technikou.
Místo cvičení - budova bývalé vápenky. Úkol pro cvičící dvojice - najít ohniska požáru a zraněné osoby.
V prostorách silně zakouřeného sklepení byly zjištěny dvě ohniska požáru a nalezena jedna osoba.
V průběhu cvičení nedošlo k žádnému zranění, po ukončení cvičení došlo za použití vysokotlaku k uhašení prostor.

BŘEZEN

12.3. Petr Krejzlík a Vlastimil Vorel se zúčastnili školení na HZS Strašnice, kde úspěšně zvládli zkoušky na strojníky.

Ve dnech 19. a 20.3. osm členů jednotky, kteří jsou zařazeni jako řidiči se zúčastnilo školení a poté pět členů úspěšně zvládlo přezkoušení z pravidel silničního provozu. Potřebný počet bodů – 59 všichni překročili.
Tímto všem blahopřeji.

Výjezd - neděle 27.3., 14:12 přijetí zprávy – Stodůlky, Jeremiášova mezi MAKREM a novou galerií – travnatý porost.
Na místo vyjela jednotka ve složení Michl Roman, Jabůrek Petr, Kmůcha Jiří, Koutek Tomáš a Vojtěch, Kos Vladimír a Vavřička Tomáš s vozidlem L 101 CAS 24.
Bližší zjištění místa zahoření travnatého porostu mezi ulicí Jeremiášova a K sopce.
Po příjezdu na místo ve 14,24 již zasahovaly jednotky HZS Praha a JSDH Řeporyje. Požárem byla spálena tráva na ploše asi 50m2.
Bez zásahu se jednotka vrátila zpět na základnu ve 14:35 hodin.

DUBEN

Výjezd - pondělí 4.4., 18:45 přijetí zprávy – Stodůlky, ulice Pod Hranicí – travnatý porost
Na místo vyjela jednotka ve složení Kmůcha Jiří, Koutek Tomáš a Vojtěch, Kos Vladimír, Hlušička Tomáš, Krejzlík Petr a Vavřička Tomáš s vozidlem L 101 CAS 24.
Bližší zjištění místa zahoření travnatého porostu na haldě.
Po příjezdu na místo ve 18:59 již zasahovala jednotka HZS Praha. Požárem byla spálena tráva na ploše asi 30m2.
Jednotka provedla ohledání místa spáleniště, likvidaci zahoření, návrat zpět na základnu ve 19:44 hodin.

Úterý 5.4. v době od 13:30 do 17:15 - zajištění natáčení TV PRIMA pořadu „Balírna" na trenažeru „Jakub". Natáčení se zúčastnili: Hlušička Tomáš, Kos Vladimír, Koutek Tomáš a Vojtěch, Krejzlík Petr, Michl Roman, Vavřička Tomáš, Vorel Vlastimil

Středa 6.4. v době od 6:15 do 20:45 proběhlo námětové cvičení stavění protipovodňových bariér v ulici Říční.
Jabůrek Petr, Hlušička Tomáš, Kos Vladimír, Koutek Jan, Tomáš a Vojtěch, Michl Roman, Vavřička Tomáš.

"Úředníci, takhle ne!"
Středeční den si jednotka představovala docela jinak. Po brzkém ranním vstávání a po včasném příjezdu (o 15 minut dříve) na místo do Říční ulice, nás čekalo docela prázdné prostranství. Poté co se dostavil řídící akce z Civilní obrany, který nás uvedl do varu tím, že prohlásil, že si myslel, že hasiči chodí včas, příslušníky sborů z Kbel, Lysolají, Řeporyjí, Stodůlek a Zličína určil na jednotlivé úseky. Celý úsek byl dlouhý přibližně 800 merů. Také jsme se dozvěděli, že se jedná o prostor stavby, kterou předává investor do užívání. To ale až o den později.
Začínalo se odvíčkováním. Náš třetí úsek vedl od Karlova mostu k Helgertově cihelně. Úsek přibližně 10 metrů dlouhý jsme postavili asi za hodinu, poté jěště od zavíracích vrat asi tři pole a od přibližně od 9:45 do 13:30 jsme se vyloženě nudili nicneděláním. Nebylo totiž z čeho stavět. Dvě auta, které materiál vozila jezdila pro materiál i zpět společně, jedno čekalo na druhé, aby snad po Praze nezabloudila. A s nikým to nehnulo. Navíc pouze vždy pro jednu skupinu, takže pro tu naši poslední se materiál dostal až tak pozdě. Poté co byl pro nás dovezen materiál jsme stavěli přibližně 30 minut a poté opět pauza. To nám chybělo přibližně 25 metrů. To už jsme doslova začali odebírat materiál druhé skupině. Navíc se od 8:00 hodiny ranní řešilo, jestli se odtáhnou osobní vozidla, která brání ve stavbě bariér. Poté co se dostavil investor kolem 16 hodiny a zavolal na jedno číslo, vozidla odjela. Takže naše stavba mohla pokračovat a přibližně kolem 19 hodiny byl náš úsek hotov a mohli jsme jít domů.
Ale ne však u kolegů z úseku číslo jedna a dva. Ti vykládali materiál z kontejneru, když se rozhodlo, že zůstaneme a pomůžeme. Na cestě byly ještě poslední dva kamiony s materiálem.
viz odkaz na estav.cz

Ze stavby protipovodňových barier byl odvolánna jednání zastupitelstva Vojtěch Koutek, aby převzal pamětní medaili Prahy 13 z rukou starosty Davida Vodrážky, kterou udělila rada městské části. V prosinci 2004 na školním stadionu poskytl první pomoc dívce, která upadla na ledovou plochu a nešťastně se zranila a pohotovým zásahem jí záchránil život.

 

 




Čtvrtek 7.4. v odpoledních hodinách se jednotka prezentovala s dalšími bezpečnostními složkami na akci „Bezpečná třinácka aneb Bezpečnost zajištěna" na Slunečním náměstí. K vidění bylo množství techniky Policie ČR, Městské policie, vojenské policie, hasičů, civilní ochrany, armády a historická vozidla členů Klubu vojenské historie.

KVĚTEN

Družstva Sboru dobrovolných hasičů Stodůlky se zúčastnila 21. května soutěže v Řepích – mladší děti byly třetí, muži nad 35 let skončili na druhém místě.

Soutěž Plamen 2004/2005 pokračovala 28. května v Dolních Měcholupech. Mladší děti obsadily třetí, starší čtvrté místo.

ČERVEN

Od 17. do 19. června byly děti na výcvikovém a sportovním soustředění na Slapech.

ČERVENEC

Jednotka SDH Stodůlky se zúčastnila také celopražského cvičení VODA od 22. do 24.7. Jednotka stavěla ochranné bariéry od Karlova mostu po Hergetovu cihelnu. Stavba začala ve 20:22 a ve 23:00 byla uzavřena vrata Čertovka. Po předání primátorovi proběhla demontáž (od 17:45 do 01:25 hodin). Cvičení prokázalo vynikající výsledek – za 11 hodin se podařilo vybudovat všechny prvky protipovodňové ochrany.
viz odkaz na bbc.co.uk
viz odkaz na zpravy.idnes.cz
viz odkaz na blog.zarohem.cz

SRPEN

Výcviku na vodě 6. a 7.8. se zúčastnilo 8 členů jednotky. Přibližně 50 km z Větřní do Boršova absolvovali na raftu.

ZÁŘÍ

V sobotu 3.9. pořádal Sbor dobrovolných hasičů Stodůlky 3. ročník soutěže „Stodůlecký vodník“. Celkem 12 družstev, z toho 2 ženská, se utkalo dvoukolově v nezvyklém zápolení. Úkolem družstva bylo zdolat vyznačenou trať na raftovém člunu, složit hasičský materiál, nastartovat čerpadlo, roztáhnout hadice a sestříknout cílové terče. Nejlépe si vedlo družstvo SDH Třebonice 1, druhý byl SDH Zličín, stodůleckým hasičům patřil bronz. V souboji ženských družstev se lépe dařilo SDH Stodůlky, druhé místo obsadil celek SDH Zličín.

O týden později soutěžil v Třebonicích, 17.9. v Lipencích a 24.9. ve Zličíně. (foto z požárního útoku ve Zličíně)


V noci z 22. na 23. září se jednotka zapojila do cvičení zásahu po teroristickém útoku na metro a železnici.

Třeboničtí dobrovolní hasiči uspořádali 10.9. na novém sportovišti tradiční 29. Memoriál Josefa Holečka.

ŘÍJEN

8. října se Michl Roman a Kos Vladimír zúčastnili pravidelné odborné stáže pro velitele jednotek pražských SDH v rámci jejich cyklické odborné přípravy.

LISTOPAD

Protože skončil pronájem v areálu SSŽ, 17. listopadu v dopoledních hodinách začali členové jednotky se stěhováním techniky a vybavení do objektu Telecom, v ulici K Zahrádkám. Stěhování skončilo až v podvečer.

PROSINEC

V sobotu 3.12. od 17:00 se uskutečnila valná hromada.

Ve středu 14. prosince se zásahová jednotka s kolegy z Třebonic a Řeporyjí zúčastnili cvičení hasičů na radnici. Cílem cvičení, které probíhalo v suterénu budovy, bylo prověřit připravenost hasičů zasahovat v zakouřených prostorách s dýchacími přístroji a ve tmě. Hasiči vynesli a vyvedli ze suterénu několik „zraněných“ a předali je do péče zdravotníků. Hlavním přínosem akce, která navazovala na zasedání Bezpečnostní rady Prahy 13, bylo prověření funkčnosti zabezpečovacího systému radnice.