Vítejte na stránkách SDH Stodůlky.  
Praha 13 se nachází na jihozápadě hlavního města Prahy, SDH spadá do okrsku číslo 7
a výjezdová jednotka je zařazena do kategorie JPO 3.
Činnost

SEKCE

Rubrika: Výjezdy | Datum: 12. 08. 2010 |

Výjezd: pomoc povodní postiženému Frýdlantu

V úterý časně ráno vyrazili dobrovolníci ze sboru do severočeského Frýdlantu, který patří k nejvíce postiženým obcím srpnovými záplavami. Nenápadná říčka Smědá způsobila obrovské materiální škody a dále si vybrala další daň na fyzickém a psychickém vyčerpání postižených lidí. Svou pomoc proto poskytli i hasiči z Řeporyj, Řep a Zličína. Podle oddělení tisku a informací ÚMČ Praha 13 se ve dnech 10. a 11. srpna zapojilo do úklidových prací v ulicích i jednotlivých domech a do odklízení spadaných a naplavených stromů celkem třiatřicet hasičů. Praha 13 se rozhodla pro tuto formu fyzické pomoci, která je nejrychlejší a nejefektivnější.

 

Sbory dobrovolných hasičů vyjely na pomoc do zatopených oblastí severních Čech

Hlavní město nezůstalo lhostejné k obcím nejvíce postiženým srpnovými záplavami na Liberecku a Děčínsku.
Tato iniciativa pomoci vzešla od vedení pražského městského sdružení hasičů, které již během víkendu nabízelo pomoc i při samotných záchranných pracích. Na počátku nového týdne se podařilo dojednat systém nasazení jednotek, který začal fungovat další den.
Severočeský Frýdlant v Libereckém kraji patří k obcím nejvíce postiženým srpnovými záplavami. A tady od úterý 10.8. do čtvrtka 12.8. se postupně při likvidačních pracích vystřídalo 117 hasičů z patnácti pražských jednotek sborů dobrovolných hasičů.
Po příjezdu na místo obdržel vedoucí z krizového štábu informace o nutných činnostech a jednotky se zapojily do úklidových prací. Pomáhali přímo lidem v jednotlivých domech, kde se podíleli na vyklízení poničených interiérů od nánosu bahna, a dělali speciální práce, které jim umožňovalo přivezené vybavení a technika. Kromě toho pracovali i na veřejných místech.
Na závěr je nutno říci, že členové všech zúčastněných jednotek tuto činnost prováděli ve svém osobním volnu a většina si na dobu nasazení vzala u svých zaměstnavatelů dovolenou.
Přehled zúčastněných jednotek v jednotlivých dnech:

  • Úterý: Nebušice, Řeporyje, Řepy, Stodůlky a Zlíčín
  • Středa: Dolní Měcholupy, Horní Měcholupy, Kolovraty, Stodůlky, Kunratice doplněné členy SDH Libuš a SDH Lochkov
  • Čtvrtek: Březiněves, Písnice, Řepy, Satalice, Třebonice a Řeporyje doplněné členy SDH Stodůlky

 

 

zde pár fotografií