Sekce
Historie

4. října 2003 jsme oslavili 110 let založení sboru

 

1893 - 2003 1893 - 2003

 

pozvánka a program oslav

 

PRŮBĚH OSLAV :

Sbor dobrovolných hasičů Stodůlky byl zaregistrován v roce 1893 a letos tedy slavíme 110. výročí svého vzniku.

K tomuto významnému jubileu jsme uspořádali v sobotu 4. října 2003 ve spolupráci s Úřadem městské části řadu akcí. Už na lednové a každé další výborové schůzi jsme projednávali vše potřebné, co bylo třeba zabezpečit či zajistit ke zdárnému průběhu oslav, nevyjímaje řada jednání se zástupci zúčastněných složek.
V poledne na stodůlecké náměstí Na Lužinách začali přijíždět první vozidla k ukázce techniky, která probíhala odpoledne. Byla to výstava historické i současné hasičské techniky. Vypomohli dobrovolní hasiči z Řeporyj, Ořecha, Zličína, Rovenska p. Troskami a Letňan ale i profesionální hasiči a také už historická technika z muzea pana Příhody.

 

 

 

Svoji vysloužilou Erenu mají hasiči stále rádi.

 

 

 

Velkou atrakcí byla unikátní koňmi tažená stříkačka zapůjčená dobrovolnými hasiči z Třebonic. Výstava byla doplněna ukázkami požárního útoku mladých hasičů našeho sboru.

V 16 hodin představitelé sboru položili věnec u pomníku pod kostelem sv. Jakuba staršího ve Stodůlkách.

Ve Spolkovém domě poté následovala slavnostní výroční schůze sboru, kde jsme vyhodnotili svoji činnost za posledních deset let a přijali gratulace od řady kolegů z jiných sborů i Hasičského záchranného shoru hl.m. Prahy. Starosta sboru předal vyznamenání, medaile a čestné uznání členům sboru. Zástupce Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Městské sdružení hasičů hl. m. Prahy předal do rukou starosty sboru Medaili za zásluhy.
Vyvrcholením oficiální části programu bylo předání nového slavnostního praporu Sboru dobrovolných hasičů Stodůlky od starosty Prahy 13 Bc. Davida Vodrážky do rukou starosty sboru Vojtěcha Koutka. Slavnostní předání proběhlo před nastoupenou čestnou jednotkou sboru a za zvuků fanfáry Prahy 13. Starosta Prahy 13 přitom vyzdvihl ochotu a připravenost dobrovolných hasičů kdykoli pomáhat svým spoluobčanům a zdůraznil jejich obrovské nasazení při loňských povodních, kdy jsme obětavě zasahovali v Lipencích, Lahovicích, v Tróji a na řadě míst v centru Prahy. Vedoucí oddělení krizového řízení Jaroslav Matýsek připnul stuhu Prahy 13.

 

 

 

Starosta městské části Bc. David Vodrážka se zástupci SDH u nového praporu.

 

 

 

 

Oslavy byly zakončeny přijemnou hasičskou veselicí s hudbou a tancem.

V neděli 19. října jsme na ranní mši přinesli svůj nový prapor do kostela sv. Jakuba Staršího, kde jej farář Josef Ptáček slavnostně posvětil.

PODĚKOVÁNÍ

Sbor dobrovolných hasičů Stodůlky děkuje všem zúčastněným jednotkám a organizacím za vzornou spolupráci, která rozhodující měrou přispěla k důstojnému průběhu oslav 110. výročí vzniku sboru.